деца ковид-19


     С всички приказки изговорени за коронавирус може би се чудите какво могат да направят децата ви, както и вие. Разбира се, повечето сте добре запознати, но все пак прочетете по - долу дали не пропускате нещо.

 Ето 4-те най-добри начина, по които всеки (включително децата) може да помогне за спиране на коронавируса:

1. Мийте ръцете си. Използвайте сапун и вода. Измийте за 20 секунди. Можете да броите бавно до 20. Или можете да изпеете песента за честит рожден ден два пъти. Не забравяйте да измиете върховете на ръцете си и между пръстите си. Вземете палци и дори ноктите си.

Винаги мийте ръцете си, след като използвате банята. Измийте ги всеки път, когато влезете отвън, преди да ядете, след като играете с домашен любимец. Измийте ръцете си, след като издухвате носа, кихате или кашляте.

2. Предпазете околните от кихането или кашлицата си. Кихайте или кашляйте в лакътя си, а не в ръката си. След това измийте ръцете си така или иначе. Винаги е забавно да удавите зародиш със сапун и вода!

3. Пазете дистанция. Не се събирайте около много голяма тълпа. Това може да помогне за забавяне на разпространението на микроби. 

4. Носете маска или шал, кърпа за лице, когато излизате. Задължително маската да покрива и носа. Децата на възраст под 2 години не трябва да покриват лицата си. Но всички останали трябва, защото това помага да се предотврати разпространението на вируса. Също така е важно да стоите на разстояние поне 1.5м-2м от хората, с които не живеете, когато сте навън публично.


Измиването на ръцете не е толкова трудно. Но промяната на нашите навици може да бъде трудна. Това означава да не си с хора, с които обичаш да бъдеш. И да не ходите на места, които обичате да ходите.

деца ковид-19

Ето още няколко неща, които децата могат да направят:


Забележете чувствата си. Липсващи неща - като срещи с други деца да играете, училищни пътувания и спорт - могат да ви накарат да се чувствате тъжни. Но няма да е завинаги. Засега можете да се чувствате по-добре, ако поддържате връзка с хора, които ви липсват. Говорете по телефона или разговаряйте чрез видео. В момента технологиите са на изключително високо ниво, така че това е някаква поне малка утеха. Можете да нарисувате картини, които показват как се чувствате. Или говорете за това с някой, когото чувствате близък - например родтел или най - добрия ви приятел.


Правете неща, които ви харесват и доставят удоволствие. Опитайте се да се забавлявате да прекарвате допълнително време с хората, с които живеете.


Когато сте на закрито, можете да играете игри, да четете, да редите пъзели, да изработите оригами, да пишете история. Можете да танцувате, да правите йога, да учите и да свирите или слушате музика. Излезте навън, за да карате колела, да бягате, да се разхождате или катерите. Вземете малко креда и пишете щастливи съобщения по улиците и тротоари, за да ги видят други хора.


Бъдете любезни и услужливи. Всички промени, дължащи се на коронавирус, могат да накарат децата и възрастните да се чувстват стресирани и да изпадат в депресивни състояния. Децата могат да помогнат, като правят малки неща, които имат голямо значение.


Ето няколко идеи:


- Помогнете с грижите за по-малкото братче или сестриче. Направете ги щастливи. Четете им и играйте с тях.

- Приберете нещата си. Оправи си леглото. Дайте всичко от себе си с училищната работа и домашни. Попитайте (любезно) за помощ. Използвайте мили думи. Вземете си вана или душ. Дял. Предложете помощ за приготвяне на вечерята или в почистването вкъщи.

- Покажете любов към семейството си. Прегръщайте ги по-често. Помогнете с грижите за вашия домашен любимец.

Бъдете добри и към себе си. Отпуснете се. Излезте навън, за да играете, когато можете. Когато си мил и услужлив, е приятно за другите от семейството ти. И помага и вие да се чувствате добре и полезен.

деца ковид-19