Богат-Татко-Беден-Татко

Нямаше как да не напиша статия относно тази великолепна книга, която след като прочетох ми даде един стимул и мотивация как да управлявам финансите си. Бих искала да помогна и на вас като напиша кратко въведение, за да се запознаете с най - важните точки, които книгата ви предоставя.

„Богат татко, беден татко“ е може би една от най-продаваните книги за лични финанси на всички времена.

Авторът е американец, инвеститор и мотивационен говорител - Робърт Кийосаки. Книгата сравнява двамата бащи: биологичния баща на разказвача/автора - бедния баща; и бащата на приятеля му Майк - богатия татко.

Тази книга не разказва за онези, които са родени богати или бедни. Книгата е с фокус върху начина, по който мислят бедните и богатите, когато става въпрос за пари и как управляват финансовите средства. Четивото ни казва, че разликата между богатите и бедните не е размерът на богатството, което те притежават. Разликата е тяхното мислене, навици, светоглед и философия.

Ето основните уроци, дискутирани в цялата книга:

Богатите не работят за пари

Богатият татко казва: "Парите работят за мен" - не обратното. Той иска да работите, за да научите как работят парите и как да работят за вас. Но ако искате да овладеете как, първо трябва да преодолеете страха си.

Според богатия татко, страхът е основната емоция, когато се обсъждат парите. Именно страхът държи повечето хора да останат на работата си (дори и да не я харесват), защото се страхуват, че няма да могат да плащат сметките си или нямат достатъчно пари. Алчността е втората причина.

Ако не искаш да станеш роб на парите си, трябва да мислиш за финансите логично, а не чрез емоции.

Защо да се учим на финансова грамотност?

Богатият татко вярва, че парите без финансова интелигентност и нюх за бизнес са пари, които скоро ще изчезнат. Ето защо той подчертава значението на финансовото образование. Училищата само учат хората как да работят за пари. Те са предназначени да създават добри служители вместо работодатели. Това, което липсва във формалното образование, е така наречената финансова нагласа - това, което правите с парите, щом ги направите, как да не позволите на хората да ги вземат от вас, колко време ги държите и колко трудно парите работят за вас.

Ако искаш да станеш финансово независим, трябва да знаеш и да разбираш финансите.

Намерете своя собствен бизнес

Според книгара: вашата професия и вашият бизнес са различни един от друг. Не трябва да разчитате на работата си, за да станете финансово осигурени. Вместо това, трябва да се съсредоточите върху собствения си бизнес и да развиете своите активи. Както казва Кийосаки, "финансовата борба често е пряк резултат от хората, които работят през целия си живот за някой друг. Много хора няма да имат нищо в края на работния си ден." Придобиват активи и ги използват за закупуване на реални активи, генериращи доходи. Богатият татко освен това отбеляза, че реалните активи са нещо ценно - акции, облигации, взаимни фондове, недвижимо имущество, генериращо доходи, ноти, възнаграждения от интелектуална собственост и т.н.

История на данъците и силата на корпорациите

Според автора, идеята за данъци започна, когато хората бяха накарани да вярват, че е предназначена да накаже богатите. В действителност бедните и средната класа, самите хора, които приеха и гласуваха за тях, бяха тези в неравностойно положение.

В правителството, колкото по-голяма е неговата организация, толкова повече се уважава. От друга страна, в рамките на моята организация, колкото по-малко хора наемам и колкото по-малко пари харча, толкова повече ме уважават инвеститорите ми, казва богатият татко.

Въпросът е, че богатите хора са наясно колко са манипулирани от тази система, но тене позволяват това да ги възпрепятства. Познавайки четири широки области на експертиза - счетоводство, инвестиране, разбиране на пазарите и право - ги кара да разбират как да защитават и подобряват своите активи.

Богатият инвестира пари

Едно нещо, което ни държи назад, е съмнението в самите нас.

Докато повечето хора чакат късмета и „възможността“, богатите създават възможности от препятствия.

В реалния свят не умният е този, който напредва, а смелият. Ако не поемате рискове, ще прекарате целия си живот в очакване на нещо, което едва ли ще се случи.

Кийосаки отново подчертава важността на финансовото образование. Богатият не мисли, че може да спечели повече пари, само като работи по-усилено - той също така се стреми да стане финансово грамотен, за да проучи повече възможности и да има повече власт.

Работете да учите, не работете за пари

Освен нещата, които научаваме в училище, трябва да научим уменията, необходими за постигането на финансов успех.

Някои от важните области, върху които трябва да се съсредоточим, са управлението и комуникацията. Авторът също така подчертава важността на продажбите и маркетинговите умения. Това са специфични знания, които хората трябва да придобият, за да им помогнат да стигнат до пътя към финансова свобода.

Богатите хора възприемат парите по различен начин. Те знаят, че не е достатъчно да печелиш пари - също трябва да се научиш как да ги управляваш. Едно нещо е да станеш финансово независим и друго да станеш финансово грамотен.

Финансовите решения, с които се сблъскваш ежедневно, ще имат голямо влияние върху бъдещето ти. За това без да се замисляш прочети тази книга, ако целиш да си финансово независим. 

Ако има някой, който е прочел книгата, моля оставете мнение, като напишете коментар под статията. Ще се радвам да прочета вашите мнения ! Успехи!